Describe something you enjoy doing as a child – Bài mẫu Speaking band 8.

Describe something you enjoy doing as a child

Describe something you enjoy doing as a child

Mô tả một điều gì đó bạn thích làm khi còn nhỏ, bạn thấy chủ đề này hay chứ, bạn đã nghĩ ra cái hồi bé mình thích làm chưa?

Các bạn hãy cùng làm bài mẫu Speaking Part 2 với cô Trương Thu Hương – Academic Manager của Anh ngữ SYM nhé. Từ vựng mang tính thực hành cao, chú trọng vào cấu trúc bài nói để ăn điểm rõ ràng, và quan trọng nhất là phát âm chuẩn. Hãy cùng xem cô Hương triển khai, phân tích bài mẫu Describe something you enjoy doing as a child nhé.

Xem thêm: 

 Describe a film that made you laugh.

 Describe a useful tool in your home.

 Describe a piece of equipment you often use at work.

Contents

Phân tích bài mẫu – Describe something you enjoy doing as a child.

You should say: 

  • What it is & With whom you enjoyed doing it 
  • What activities in particular you did 
  • How much time you spent on that thing 

and explain why you enjoyed it

Cách triển khai bài mẫu

Step 1: Introduce your talk  Well, there are several things I would do when I was a little girl. But the thing I was most interested in is spending time with my grandfather. 
Step 2
With whom you enjoyed doing it  My grandfather used to take me to the zoo to watch animals and buy me a lot of good food. During my childhood, I spent most of the time with him as my parents did several kinds of work for a living. He took a great interest in books, especially English books. Back then he often read English stories to me, some of which have been imprinted on my mind until now. 
What activities in particular you did  When I turned 6, my grandfather began to teach me to read some basic English words. I had a lot of fun learning English from him. I found English words intriguing. When I said the words right, my grandfather would give me treats like candies or biscuits, which motivated a little girl like me to keep up with the good work. At the end of the day, when my mom got home, I would rush into her arms and brag about my ability to speak a little English. 
Step 3: explain why you enjoyed it  Those memories are always precious to me. I love my grandfather so much. It’s him who taught me the first English words and instilled a great love for reading and English since I was small. He and I enjoyed ourselves when we were engrossed in those English books.

Another reason why I was into spending time with my grandfather is that he would never yell at me. When I did something wrong, he would sit by me and help me to realize what I had done was inappropriate. My parents said that he was an overprotective person, but in his defense, he just wanted not to be too hard on me. For him, it’s not a good thing to put pressure on children and force them to behave in the way that adults expect. Rather, adults should act as friends of their children so that they can understand the children and even correct themselves. 

Step 4: End your talk  That’s all I want to share with you today. 

Describe something you enjoy doing as a child 1

Describe something you enjoy doing as a child.

Well, there are several things I would do when I was a little girl. But the thing I was most interested in is spending time with my grandfather. 

My grandfather used to take me to the zoo to watch animals and buy me a lot of good food. During my childhood, I spent most of the time with him as my parents did several kinds of work for a living. He took a great interest in books, especially English books. Back then he often read English stories to me, some of which have been imprinted on my mind until now.

When I turned 6, my grandfather began to teach me to read some basic English words. I had a lot of fun learning English from him. I found English words intriguing. When I said the words right, my grandfather would give me treats like candies or biscuits, which motivated a little girl like me to keep up with the good work. At the end of the day, when my mom got home, I would rush into her arms and brag about my ability to speak a little English.

Those memories are always precious to me. I love my grandfather so much. It’s him who taught me the first English words and instilled a great love for reading and learning English since I was small. He and I enjoyed ourselves when we were engrossed in those English books.

Another reason why I was into spending time with my grandfather is that he would never yell at me. When I did something wrong, he would sit by me and help me to realize what I had done was inappropriate. My parents said that he was an overprotective person, but in his defense, he just wanted not to be too hard on me. For him, it’s not a good thing to put pressure on children and force them to behave in the way that adults expect. Rather, adults should act as friends of their children so that they can understand the children and even correct themselves. 

That’s all I want to share with you today. 

Describe something you enjoy doing as a child 2

Bài dịch.

Chà, có một số điều tôi đã làm khi còn là một cô bé. Nhưng điều tôi thích thú nhất là dành thời gian cho ông tôi.

Ông tôi thường dẫn tôi đến sở thú để xem động vật và mua cho tôi rất nhiều thức ăn ngon. Trong suốt thời thơ ấu, tôi đã dành phần lớn thời gian cho ông khi bố mẹ tôi làm một số loại công việc để kiếm sống. Ông rất quan tâm đến sách, đặc biệt là sách tiếng Anh. Hồi đó ông thường đọc truyện tiếng Anh cho tôi nghe, một số truyện đã in sâu vào tâm trí tôi cho đến tận bây giờ.

Khi tôi lên 6, ông tôi bắt đầu dạy tôi đọc một số từ tiếng Anh cơ bản. Tôi đã có rất nhiều niềm vui khi học tiếng Anh từ ông của tôi. Tôi thấy những từ tiếng Anh hấp dẫn. Khi tôi nói đúng lời, ông tôi sẽ cho tôi những món quà như kẹo hoặc bánh quy, điều này thúc đẩy một cô bé như tôi tiếp tục làm việc tốt. Vào cuối ngày, khi mẹ tôi về nhà, tôi sẽ lao vào vòng tay của bà và khoe khoang về khả năng nói một chút tiếng Anh của tôi.

Những kỷ niệm đó với tôi luôn quý giá. Tôi yêu ông tôi rất nhiều. Chính ông là người đã dạy tôi những từ tiếng Anh đầu tiên và truyền cho tôi một tình yêu lớn đối với việc đọc và học tiếng Anh từ khi tôi còn nhỏ. Ông và tôi thích thú khi mải mê với những cuốn sách tiếng Anh đó.

Một lý do khác khiến tôi thích dành thời gian với ông nội là ông sẽ không bao giờ quát mắng tôi. Khi tôi làm sai điều gì đó, ông ấy sẽ ngồi bên tôi và giúp tôi nhận ra những gì tôi đã làm là không phù hợp. Bố mẹ tôi nói rằng ông ấy là một người bảo vệ quá mức, nhưng trong sự bênh vực của mình, ông chỉ muốn đừng quá khắt khe với tôi.

Đối với ông, việc tạo áp lực cho trẻ và buộc chúng phải cư xử theo cách mà người lớn mong đợi không phải là điều tốt. Thay vào đó, người lớn nên đóng vai trò như những người bạn của trẻ để họ hiểu trẻ và thậm chí sửa mình.

Đó là tất cả những gì tôi muốn chia sẻ với bạn ngày hôm nay.

Describe something you enjoy doing as a child 3

Vocabulary highlights.

To do sth for a living: làm nghề gì kiếm sống 

Be imprinted (on smb’s mind): (kỉ niệm) in hằn trong tâm trí ai đó 

Be intriguing: thú vị, hấp dẫn

A treat: phần thưởng (khi làm gì đó tốt)

To keep up with good work: tiếp tục những công việc tốt/ kết quả tốt 

To rush: vội vàng 

To brag: khoe khoang 

Be precious: quý giá

To instill sth (in smb): truyền thói quen gì cho ai

To enjoy oneself= have fun 

Be engrossed in sth: mải mê chăm chú vào cái gì 

To yell at smb: mắng ai 

Be inappropriate: không phù hợp 

Be overprotective: che chở,, bao bọc

In smb’s defense: dùng để biện hộ khi có người khác phản đối mình 

Be hard on smb: nghiêm khắc, cứng nhắc với ai 

Trên đây là bài Speaking part 2: ” Describe something you enjoy doing as a child ” hi vọng bài văn mẫu hữu ích với các bạn

Trong quá trình sử dụng tài liệu của SYM, bạn cần hỗ trợ bạn có thể liên hệ Fanpage SYM English để nhận hỗ trợ nhanh nhất từ SYM.

Để tải thêm nhiều tài liệu học IELTS các bạn vào Group Facebook để tải!

Đăng ký kênh youtube : https://bit.ly/dang-ky-kenh-SYM để xem nhiều video có ích giúp bạn tăng band điểm.

SYM English chúc bạn học IELTS thật tốt với bài mẫu Describe something you enjoy doing as a child nhé.

Ms. Trương Thu Hương – Academic Manager

Lịch khai giảng Liên hệ Học thử